logo
Check out our best work:
Mats Liljerehn | Bakgrund
27
page-template-default,page,page-id-27,page-child,parent-pageid-21,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_from_right,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Bakgrund

Jag har alltid varit intresserad av lärande och har länge följt de sociala mediernas möjligheter när det gäller just lärande. Men i detta sammanhang finns det flera andra aspekter som är intressanta i arbetslivet: sociala medier kan även fungera som verktyg för kompetensutveckling och sociala medier kan bli en kraftfull minnesbank, där vi lätt kan få tillgång till samlad kunskap.

En av de bärande tankarna i mitt skrivande är att kompetens är ett mått på förmågan att hantera minnessystem. Det var längesedan en enskild människa kunde ha all samlad kunskap i sitt huvud – det fanns en tid då en person kunde skriva en encyklopedi. Sedan kom tryckpressen och vi kunde börja samla kunskapen i minnesbankar som översteg kapaciteten i den muntliga traditionen.

Kunskap är vår markering i förloppet – vårt avstamp i det vi framhåller – för vi börjar aldrig från början, vi tar vid där andra slutat. Vår kunskap är aldrig vår egen, den är produkten av all kunskap sedan mänsklighetens gryning. Vi lägger till och ger någon annan möjligheten att bygga vidare.

Einstein sa att kreativitet är ett mått på din förmåga att dölja dina källor. Nu kan kreativitet vara ett mått på din förmåga att bemästra externa minnessystem. Lärandet har förändrats, källorna har bytt skepnad, men din egen nyfikenhet är densamma.